Ekokompassissa laitetaan jätteet järjestykseen!

Ekokompassiin kuuluvat myös jäteasiat. Jokainen toimipaikka teki jätehuoltosuunnitelman, jossa selvitettiin jätteiden lajitteluun liittyvät asiat ja kehittämiskohteet.

Pauligin huvilalla on lajiteltu jätteet jo iät ja ajat. Talon järjestöt ehdottivat, että myös muovijäte lajiteltaisiin. Syksyllä 2017 uusittiin kaikki jätehuoltosopimukset. Kaatopaikalle menevä 600 litrainen sekajätteen keräysastia vaihdettiin pienempään 240 litraiseen astiaan. Muoville ja metallille saatiin kummallekin samankokoiset 240 litraiset astiat.

Suoritin pistokokeen asiakaskeittiössä. Halusin tietää, miten muovijätteen lajittelu toimii; löytyykö roskien seasta vääränlaista jätettä ja ovatko kaikki puhtaita pakkauksia. Kaadoin säkin pöydälle ja yllätyin: mikään ei lemahtanut pahalta, joku oli laittanut jopa kahvipaketin muovisen sisäosan astiaan, kurkkujen päällismuovit, elintarvikepakkaukset ym. olivat puhtaina ja siisteinä lajitteluastiassa. Vain yksi jäte oli lajiteltu väärin, ja sekin oli pienen pieni muovin ja metallin yhdistelmä, pussinsulkija, jonka heitin miltei tyhjään sekajäteastiaan.

Vaikka lajittelu onnistuukin talossa hyvin, on silti huolestuttavaa, miten paljon jätettä syntyy. Henkilökunnan keittiön muoviastia oli ihan täynnä, vaikka se tyhjennettiin viikko sitten. Hyvää kuitenkin on se, että muovijäte päätyy kiertoon ja sekajätteen määrä on vähäinen.

Anu Lindberg