Luonnonkosmetiikka

 

 

Kauneutta luonnosta

 

Luonnonkosmetiikka on luonnollisista raaka-aineista tehtyä kosmetiikkaa. Luonnonkosmetiikkaa valmistetaan, koska se on paljon ekologisempaa kuin tavalliset kemikaaleja ja synteettisiä eli laboratorioissa valmistettuja aineita sisältävät kosmetiikkatuotteet. Niinpä se on huomattavasti ystävällisempää sekä iholle että luonnolle.

 

Luonnonkosmetiikkaa ei testata eläimillä, ja se on yleensä vegaanista. Se on myös tehokkaampaa kuin synteettinen kosmetiikka. Iho pystyy hyödyntämään luonnollisia aineita hyvin, toisin kuin synteettisiä aineita. Normaaleissa tuotteissa on vain vähän tärkeitä ja hyödyllisiä aineita. Lapset, raskaana olevat ja herkkäihoiset voivat turvallisesti käyttää luonnonkosmetiikkaa.

 

 

 

Järjestimme ympäristötoiminnan nuorisotyöyksikön puutarhanuorten voimin ilmaisia luonnonkosmetiikkatyöpajoja, joissa sai tehdä itselleen luonnonkosmetiikkatuotteita. Pidimme ne Mustikkamaan Syötävässä puistossa ja Kumpulan koulukasvitarhassa. Pajoissa pystyi valmistamaan kasvonaamioita, voidetta ja kylpysuolaa, sekä sai nauttia sisäisesti kaunistavaa yrttiteetä. Tuotteet tehtiin pieniin lasipurkkeihin, jotka sai lopuksi koristella kauniisti.

 

Tässä olisi kylpysuolan, kasvonaamion ja voiteen reseptit

Kylpysuola:

 •  2tl karkeaa merisuolaa
 •  1tl ruususuolaa
 •  5 tippaa eteeristä öljyä( laventeli,piparminttua tai appelsiini)
 •  2-3tl murskattuja/pieniksi leikattuja yrttejä tai 1tl kuivattuja yrttejä

Sekoita ainekset keskenään. Käytä lämpimässä kylvyssä tai jalkakylvyssä. Jos haluaa tehdä värillisiä kylpysuoloja, voi lisätä hieman karamelliväriä.

 

Kasvonaamio:

 • 3tl savijauhetta (valkoinen=herkkä iho, vihreä=rasvainen iho) voi käyttää kumpaakin sekoituksena
 •  1-2tl vahvaa yrttihaudetta
 • 1/2tl hunajaa
 • aloe vera -geeliä oman mielen mukaan

Valmista yrttihaude haluamistasi yrteistä esim. Mintut, laventeli, piharatamo, poimulehti, orvokki ja ruusu yms. Sekoita tasaiseksi tahnaksi valitsemasi ainekset. Levitä pestyille kasvoille ja anna vaikuttaa 5min tai kunnes savi kuivuu. Poista hellävaraisesti lämpimällä, kostealla pyyhkeellä painellen. Pese lopuksi kasvot haalealla vedellä.

 

Voide:

 • 2dl yrttiöljyä,
 • 1/2dl mehiläisvahaa
 • 1/2 sheavoita, eteeristä laventeliöljyä

 

Yrttiöljy:

 • 2dl tuoreita yrttejä/kasveja
 • 2dl extra virgin oliiviöljyä

Laita vesihaudekattila levylle. Revi ja musertele kasvit kuivatun kulhon pohjalle. Kaada päälle oliiviöljy, niin että yrtit peittyvät. Kuumenna vesihauteessa noin 30 min. Pidä huolta, ettei öljy kuumene liikaa. Siivilöi öljy sideharson läpi kulhoon. Puristele sideharsosta puhtain, kuivin käsin kaikki öljy kulhoon.

Sulata sheavoi ja mehiläisvaha vesihauteessa. Sekoita joukkoon yrttiöljy. Kaada seos pieniin purkkeihin, lisää halutessasi 2-3 tippaa laventeliöljyä. Sekoita rivakasti, kunnes seos muuttuu voidemaiseksi. Kylmävesihaudetta voi käyttää, jos voide on liian lämmintä. Tämä voide tekee ihanan kesäisen ihon. Käytä kasvoille ja muulle keholle.

 

Kesätyöntekijät: Sundus, Sofia ja Mirjami