Hyönteishotellit

Mikä?
Useimmiten puutarhat ja pihat pidetään liian siisteinä, eikä niissä ole yhtään turvapaikkaa vaikkapa puutarhaa pölyttäville hyönteisille, ratkaisu ongelmaan on hyönteishotelli. Hyönteishotelli on pesä- ja talvehtimispaikka puutarhan ja pihan hyvinvointia edistäville hyönteisille. Hotelli on puukehikko, jonka sisään on kerätty erilaisia luonnonmateriaaleja, joihin hyönteiset voivat tehdä pesänsä.

Miksi?
Monien muiden eläinten ja kasvien tavoin hyönteiset ovat välttämättömiä ympäristön tasapainolle. Osa hyönteisistä pölyttää kukkia ja osa hankkiutuu eroon puutarhan tuholaisista, mutta jos niillä ei ole turvapaikkaa, jossa pesiä ja talvehtia eivät ne voi tehdä omaa osaansa puutarhan hyvinvoinnin säilyttämisessä.

 

Miten rakennetaan?
Hyönteishotellin rakentamisessa kannattaa käyttää mielikuvitusta ja tehdä hotellista mahdollisimman persoonallinen kokonaisuus.
Hotelli koostuu puukehikosta, johon käytetyt laudat eivät saisi olla maalattuja, painekyllästettyjä tai muulla tavoin “epäluonnollisesti” käsiteltyjä, hyönteiset osaavat vältellä tällaisia asumuksia, hotellin sisäosan ympärille voi halutessaan rakentaa tukevamman osan ja vaikkapa jalustan käsitellystä puusta. Kun hotellin kehikko on valmis voi hotellin jakaa käsittelemättömillä laudoilla huoneiksi ja kiinnittää takaseinä paikoilleen. Hotellin takaseinän voi tehdä samasta käsittelemättöstä puusta, jota käytettiin kehikkoon.
Hotellin sisäosiin laitetaan erilaisia luonnon materiaaleja, joiden sisällä ja seassa hyönteiset voivat pesiä ja talvehtia. Materiaaleina voi käyttää käpyjä, sammalta, tuohta, kaarnaa ja kuoriketta yms. Kun hotellissa on riittävä määrä täytettä hotellin etuosaan kannattaa kiinnittää jonkinlainen jyrsijäverkko, joka pitää hotellin sisällön paikoillaan. Kiinnitys onnistuu vaikkapa niittipyssyllä.

 

Minne sijoitetaan?
Hyönteishotelli tulisi ripustaa aurinkoiselle, tuulelta ja sateelta suojatulle paikalle. Hotellin voi ripustaa noin 1-2 metrin korkeudelle tai sen voi jättää maan rajaan lepäämään. Paikka voi olla talon tai varaston seinä tai vaikkapa itse kyhätty jalusta tms.

 

 

Kesätyöntekijät Nico ja Totti