Mediakatsaus Töölön kirjastolla

 

Hei, viestintänuoret täällä taas!

Pidimme Töölön kirjastolla mediakatsauksen aiheena kierrätys ja jätteet. Samalla havainnoimme, kuinka kierrätysteema näkyy kirjastolla. Helsingin kaupungin kirjastoilla on ekokompassi-sertifikaatti, mikä tarkoittaa sitä, että kirjastot ovat sitoutuneet käytännönläheisiin ja konkreettisiin toimenpiteisiin ympäristön puolesta. On hienoa, että Helsingin kaupunki on sitoutunut toimimaan näin upean asian puolesta. Valitettavasti Töölön kirjastossa ei kuitenkaan päällepäin näkynyt ympäristön puolesta toimiminen, sillä kirjastossa oli vain sekajäteastioita eikä esimerkiksi biojätteen tai kierrätysmuovin erillistä keräystä. Kirjaston ilmoitustaululla ei myöskään ollut minkäänlaisia esitteitä tai julisteita ympäristötoiminnasta. Kirjaston on kuitenkin täytynyt tehdä useita ympäristötekoja, jotta ekokompassin määrittelemät kriteerit täyttyisivät. Kriteerejä ovat esimerkiksi “Organisaatio sitoutuu noudattamaan toimintaansa koskevaa ympäristölainsäädäntöä ja -määräyksiä” ja “Organisaatiolla on jätehuoltosuunnitelma ja se toimii jätesäädösten mukaisesti”. Katso lisää tietoa ekokompassista täältä.

Töölön kirjastolla luimme vähintään 25 sanomalehteä, joista löytyi vain kaksi artikkelia, jotka kertoivat kierrätyksestä tai jätteistä. Maanantain 18.6. Etelä-Suomen Sanomissa Pirjo Kamppila raportoi Jukolan suunnituskisojen siisteydestä huolimattoman kierrätyksen kustannuksella. Kisojen jätehuollon vastaava Leena Seppälä kertoo, että alueella oli omat kierrätysastiat energia-, seka- ja biojätteelle sekä kartongeille ja pantillisille pulloille.

Viime viikon keskiviikkona 13.6. Helsingin Sanomien mielipideosastolla entinen puistotyöntekijä Raija Karla kertoo, että 2000-luvun alussa puistoruokailun päätteeksi ylimääräistä ruokaa päätyi suuriakin määriä biojätteeseen. Karla toteaa, että Espoon kaupungin on parannettava toimintatapojaan hävikkiruuan käsittelyyn, jos Espoon kaupunki päättää aloittaa puistoruokailun uudestaan.

Terveisin,

Ympäristötoiminnan nuorisotyöyksikön viestintäapulaiset