Kestävän kehityksen viikko

Hei!

Viime keskiviikkona 30.5. alkanut Euroopan kestävän kehityksen viikko huipentui toissapäivänä 5.6. tapahtumaan kaupungintalolla, jossa käsiteltiin kestävään kehitykseen liittyviä aiheita.

Tilaisuudessa käsiteltiin mm. Helsingin toimia ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Helsingin kaupunkiympäristön ympäristönsuojeluyksikön Mira Jarkko ja Sonja-Maria Ignatius kertoivat tilaisuudessa, että Helsinki aikoo lakkauttaa Hernesaaren kivihiilivoimalan vuoteen 2024 mennessä ja korvata Salmisaaren hiilivoimalan vähäpäästöisemmällä vaihtoehdolla.

He jatkoivat kertomalla, että suurin osa Helsingin päästöistä koostuu kotitalouksista, minkä takia yksittäisten helsinkiläisten vastuu korostuu ilmastonmuutoksen hillitsemisessä. Jokainen voi miettiä, onko auto aina välttämätön vai voisiko kauppaan mennä pyörällä tai bussilla. Kaupassa täytyy myös muistaa ostaa ruokaa kohtuudella, ettei ruokaa vahingossakaan päädy roskiin. Hyllyltä voi myös valita ympäristöystävällisemmän vaihtoehdon, sillä 20 % ilmastovaikutuksista tulee ruuasta.

Nyt varmaan mietit, että mitä tällä ympäristöystävällisemmällä ruualla oikein tarkoitetaan? Tilaisuudessa esiintyneen vegetreenari Linda Kovasen mukaan kasvipohjaisten tuotteiden hiilijalanjälki on aina pienempi kuin lihan, joista naudanliha on kaikista haitallisinta ilmastolle. Suosi suomalaisia tuotteita, sillä tuontituotteiden hiilijalanjälki on kuljetuksen takia suurempi.

Tilaisuus oli mielenkiintoinen ja aiheet olivat ajankohtaisia, mutta meidät yllätti se, että Helsingin ilmastonmuutoksen vastaisissa toimissa keskityttiin liialti tulevaisuuden suunnitelmiin, ja tämänhetkiset toimet ja vaikutukset jäivät varjoon. Tapahtuman puutteellisen mainostuksen takia paikalle ilmestyi vain kourallinen ihmisiä, joista osa poistui heti ensimmäisen puheenvuoron ja ruokapelin jälkeen. Aiheen merkittävyyden takia olisi ollut kuitenkin suotavaa, että paikalle olisi ilmestynyt enemmän kuulijoita.

Terveisin,

Ympäristötoiminnan nuorisotyöyksikön viestintäapulaiset

 

Ruokapeli

Helsingin päästöjen jakauma

Vaihda parempaan