Luonto lasipurkissa!

Eilen osallistuin Kumpulan koulukasvitarhan omenatarhassa ympäristökasvatusverkoston innostavaan työpajaan, jossa Minna-Mari Elola ohjasi meille hauskan menetelmän nimeltä “luonto lasipurkissa”. Idea on yksinkertainen, mutta moniulotteinen. Pieneen lasipurkkiin (kierrätetty vauvanruokapurkki käy loistavasti) kerätään ympäristöstä erilaisia asioita, joista tehdään pienoismaailma purkin sisälle. Purkin teemana voi olla vaikkapa vuodenaika, värit tai erilaiset luonnonalueet (metsä, ranta, suo…) tai sinne voi kerätä mitä tahansa luonnonaineksia senhetkisen inspiraation mukaan.

 

Purkeista saa näyttävän kokonaisuuden, luonnon taidenäyttelyn, kun asettelee ne yhteen ryhmiksi. Purkin voi sitten viedä kotiin, availla välillä sen kantta (jotta tuoreet kasvinosat ei homehdu) ja palata tuoksumuistoissa paikkaan, josta ainekset on kerätty. Vaikka purkin sisällä olevat kasvit ja luonnonmateriaalit kuivuvat ja muuttuvat ajan kuluessa, niiden kauneus, tunnelma ja tuoksu säilyvät kauan. On myös kiehtovaa tarkkailla miten nopeasti tai hitaasti vaikkapa värit alkavat muuttumaan. Ympäristötoiminta on niiiin kivaa!!!