Vegaanihaasteen äärellä, päivä 4!

Mikä ihmeen Vegaanihaaste, onko se haaste tai mikä siinä on haastavaa?

Lähdetään siitä, että tammikuussa on jo aika kauan järjestetty vegaanihaaste ja usein olen itsekin siihen osallistunut. Minulla se on kuitenkin kuukauden parin jälkeen tyssännyt viimeistään siihen, että himo juustoon on ollut vastustamaton! Vegaani eli ei eläinperäiset juustot kun nyt eivät ole vain mitään aidon tavaran rinnalla – vai ovatko? Sitä aion nyt testata ja tehdä tämän kuukauden aikana itse vegaanijuustoa ja raportoin sitten havaintoni tänne.

Lähden nyt siitä, että muutan oman kasvisruokavalioni, jossa olen siis käyttänyt kananmunia sekä esim. leivonnassa maitoa täysin vegaaniseksi. Leipoa on helppo ilman kananmunia, kahvi on mennyt soija/kaura/kookosmaidolla jo pitkään muutenkin ja ruokavalioni koostuu pääosin 99% kasviksista jo valmiiksi (tunnustan syöneeni kalaa muutaman kerran ravintolassa viimeiden vuoden aikana).

Alunperin, noin reilut 17 vuotta sitten päätin lopettaa lihansyönnin kokonaan. Päähäni ei vaan mahtunut ajatus siitä, että tarvitsisin lihaa elääkseni, että se olisi edes erityisen hyvää ja minusta teki pahaa ahatella, että syön kavereitani. Siinä missä rapsuttelen kissaa tai koiraa, rapsutan mieluusti myös kanaa tai possua – en halunnut heitä lautaselleni.

 

Mukana Kasmir ja paljon muita!

Noh tämä vegaaniasia on kuitenkin haastava, myönnetään. Tai siis se juusto. Nyyh. Tietyt asiat ovat helppoja ja ruoka ihan yhtä herkullista. Kasvisproteiinivaihtoja on tänäpäivänä hirvittävän paljon, toista se oli 17 vuotta sitten.  Toki pitää vähän tutkia pakkausselosteita tarkemmin, mutta niitä nyt kannattaa muutenkin aika ajoin vilkuilla, että tietää mitä kehoonsa laittaa. Syyt ovat siis perinpohjin eettiset, haluan että oma hiilijalanjälkeni pienenee entisestään ja jos samalla terveyteni paranee tai painoni hieman putoaa – mikä ettei!

Herkuton ruokavalio vegaaniruokavalio ei kuitenkaan ole. Jos en itse keksisi mitä ruokaa laitan viikottain, niin Vegaanihaasteen sivut ovat tänäpäivänä todella informatiiviset. Siellä on reseptiä jos toistakin, voit saada oman tuutorin, tsemppiapua Facebook keskusteluryhmässä ja mikä parasta, kahvilaihmisenä ilahduin, että myös tietyt kahvilat ja ravintolat ovat ottaneet haasteen vastaan: https://vegaanihaaste.fi/haasteen-vastaanottaneet-ravintolat-ja-kahvilat

Ehdottomat lempparini noista on tunnelmallinen Roots Kalliossa Vaasankadulla, Papito Kampissa sekä Malmilla sijaitseva Mo Café & Bazar. <3

Yritän päivittää fiiliksiä, ruokajuttuja ja reseptejä tämän kuukauden aikana. Aloitankin tämän päivän lounaseväistäni. En muista milloin olisin kokannut niin helppoa ja hyvää ruokaa töihin mukaan. Ruoka-annos ei ehkä ollut kaunein, mutta maistuva. Tein öljy -ja sinappipohjaisen maustekastikkeen ja paahdoin siinä punajuurta, paprikaa, kesäkurpitsaa ja herkkusieniä noin 200C asteessa tunnin verran. Ohessa ohraa ja tomaattia jotka myös maustoin erikseen – halpaa, helppoa ja hyvää!

Tässähän on mukana jo yli 10.000 ihmistä mikä on uskomattoman hienoa! Kaikilla on varmasti omat henkilökohtaiset syynsä, mikä kenellekin toimii. Itse henkilökohtaisesti ajattelen eläimiä ja niiden kohtelua, omaa terveyttäni ja ympäristöä. Tiesitkö että, syömällä vegaanisesti vähennät kasvihuonekaasuja merkittävästi. Lihantuotanto aiheuttaa enemmän kasvihuonepäästöjä kuin koko maailman liikenne yhteensä.

Katsotaan miten tässä käy! Jos kiinnostuit itse, niin lue lisää Vegaanihaasteen sivuilta ja ilmoittaudu halutessasi mukaan! 🙂

Terkuin,
 Ani

https://www.facebook.com/vegaanihaaste/
https://vegaanihaaste.fi/

Tämä resepti lähtee aivan varmasti testiin: Suklaabrowniet