Mehiläisillä on merkitystä!

Järjestimme yhdessä Stadin tarhaajien ja Hunajafrendien kanssa kaksi toisen asteen opiskelijoille tarkoitettua Mehiläispäivää Pauligin huvilalla. Asiantuntijana toimi 30 vuotta mehiläistenhoitoa harjoittanut Merja-Riitta Laurila, joka kertoi mielenkiintoisesti mehiläispesän elämästä ja mehiläisten merkityksestä maailmassa. Tiesittekö, että mehiläiset vaikuttavat meidän kaikkien elämään, sillä ne pölyttävät yli 80% kukkivista kasveista? Kyse ei siis ole pelkästään hunajantuotannosta tai muista mehiläistuotteista, vaan mehiläisten tekemästä valtavan arvokkaasta työstä, joka näkyy suoraan meidän jokaisen ruokapöydässä. Jos mehiläisiä ei olisi, ruokavaliomme olisi hyvin paljon yksipuolisempi ja ihmisten tekemänä pölytykseen kuluisi valtavan paljon enemmän aikaa, rahaa ja resursseja.

Opimme muun muassa, että mehiläiset kommunikoivat tanssimalla, niiden hajuaisti sijaitsee tuntosarvissa ja jaloissa ja ne  keräävät mettä yhdestä kasvilajista kerrallaan. Mehiläiset elävät yhdyskunnissa, tekevät aikamoisen työuran, lentävät elämänsä aikana 800km keräten mettä ja siitepölyä.

Pääsimme tutustumaan lähemmin mehiläispesän elämään vierailemalla Pauligin mehiläispesillä. Se oli aika jännittävää, joten pukeuduimme mehiläishoitajien suojapukuihin. Savun avulla mehiläiset rauhoitettiin, jotta pystyimme tutkimaan niiden hunajakennoja hieman lähemmin. Opimme myös, että mehiläiset eivät pistä helposti ja huvikseen, sillä ne kuolevat pistettyään.

 

Pesiltä siirryimme työpajojen äärelle, joissa valmistettiin luonnonkosmetiikkaa mehiläisvahaa, hunajaa ja propolista hyödyntäen sekä ihanaa minttuteetä, urheilujuomaa ja hunajaisia seesampaloja.