Sadonkorjuun (t)aikaa!

Kesäkuun alussa kylvimme ja istutimme monenlaisia siemeniä ja taimia Meriharjun luontotalon viljelylaareihin nuorten kesätyöntekijöittemme kanssa. Joka kerta on yhtä mielenkiintoista elokuussa nähdä, mitkä kasvit ovat menestyneet, mitkä hieman huonommin. Kesän säät, sademäärät ja muut tekijät vaikuttavat paljon, joten viljelyharrastus ei koskaan ole täysin samanlaista vuodesta toiseen. Tänä vuonna kesäkurpitsasato on suuri, karjalanmintut rehottavat, salaatit ovat pysyneet hyvännäköisinä (ja makuisina) pitkään ja kehäkukka tuottaa myös paljon ihanan oransseja kukkia! Sen sijaan tomaatit kukkivat edelleen ja vihreät raakileet ovat vielä niin pieniä, että saa nähdä ehtivätkö kypsyä ellei syyskuussa ole odotettavissa vielä lämpimiä säitä.

Kehäkukka on sen lisäksi, että se on kaunis piristys mihin tahansa laariin tai kukkapenkkiin, myös huippuhyödyllinen kasvi! Se on syötävä kukka, jonka kukintoja ja terälehtiä voi käyttää salaateissa, kakkujen koristeluun tai kuivattaa teeainekseksi. Se on myös aivan oivallinen kasvi ihonhoitoon: tehoaa jopa aurinkoihottumaan ja erilaisiin herkän ihon ongelmiin. Tämän vuoksi päätin kerätä osan tämän kesän sadosta talteen kehäkukkaöljyn muodossa.

Kehäkukkaöljy:

300ml perusöljyä (esim macadamia, rypäleensiemenöljy, oliiviöljy tai hyvälaatuinen auringonkukka tai rypsiöljy)

7-10 kehäkukan kukinnot

kannellinen, puhdas lasipurkki

 

Ohje: Laita kerätyt kukat hetkeksi paperin päälle alaspäin käännettynä, jotta ötökät pääsevät varisemaan pois. Kannattaa myös riipiä terälehdet erikseen ja varmistaa, ettei öljyn sekaan päädy hyönteisiä tai muita pikkuötököitä, jotka myös rakastavat kehäkukkia.

Laita kehäkukan terälehdet puhtaaseen lasipurkkiin ja kaada päälle öljyä niin, että kukat peittyvät kunnolla. Laita kansi kiinni ja jätä aurinkoiseen paikkaan tekeytymään muutamaksi viikoksi.

Kun öljy on värjäytynyt oranssiksi ja on saanut tekeytyä rauhassa, siivilöi harsokankaan läpi terälehdet ja muu kukka-aines erilleen öljystä.

Öljyä voi käyttää sellaisenaan ihonhoitoon tai voiteen perusainesosana. Jos haluat tehdä öljystä voidetta, lämmitä se vesihauteessa ja sekoita joukkoon sulatettua mehiläisvahaa sen mukaan miten kiinteän voiteen haluat tehdä.