Miksi tarvitsemme mehiläisiä?

“Jos mehiläiset häviäisivät, ihmiskunta selviytyisi vain pari vuotta”, väitetään itsensä Albert Einsteinin lausuneen.

Oli sanonta kenen tahansa, ei ihmiskunta ilman mehiläisiä sukupuuttoon kuolisi. Ruokahuolto joutuisi kyllä koe¬tukselle. Kolmasosa ruoasta saadaan hyönteisten pölyttämistä kasveista.  Iso osa syömästämme ruuasta syntyy niin, että hyönteiset pölyttävät kasveja. Pölytyksen ansiosta kasvit tuottavat satoa, esimerkiksi marjoja, hedelmiä, siemeniä tai pähkinöitä, myös meille ihmisille.

Runsas vuosi sitten pesien häviäminen sai uudet mitat. Ilmiö nimettiin yhdyskuntien romahtamishäiriöksi, colony collapse disorderiksi (CCD).

Mehiläiset ovat vähentyneet myös Suomessa ja muualla Euroopassa. Esimerkiksi Porin seudulla tarhaajat menettivät viime talvena puolet mehiläisistä. Tavallinen tappio on Suomessa kymmenisen prosenttia talvessa.

Mikä avuksi?

Istuta auringonkukkia, unikkoja, kissanminttua, laventelia ja muita kasveja, jotta mehiläiset pääsevät pölyttämään!