Viikon väläys: Luonto?!

Missä menee raja kaupungin ja luonnon välillä? Onko sitä edes vai voisiko olla, että myös kaupunki on osa luontoa siinä missä me ihmisetkin? On kiinnostavaa pohtia kysymystä siitä, miten me määrittelemme luonnon. Onko se metsää, puita, kasveja ja vesistöjä, vai voisiko se olla myös kaikki ne paikat, joissa eri säätilat ja luonnonilmiöt vaikuttavat? Entä materiaalit ja raaka-aineet, ruoka, jota syömme ja omat kehomme? Ovathan nekin osa luontoa. Jopa muovi, niin luonnottomalta kuin se toisinaan vaikuttaakin on kehitetty luonnonaineksista. Ihan kaikki tällä planeetalla on. Ja jos mennään vielä pidemmälle ja isoon mittakaavaan, niin onko avaruuskin luontoa? Entäpä ihminen sitten? Ennen vanhaan ainakin puhuttiin ihmisen luonnosta ja nykyäänkin siitä johdannainen sana luonne on edelleen käytössä.

Miten sinä määrittelet luonnon?