Viikon Väläys: Sienten elämää

Moni suomalainen muistaa sienten olemassaolon syksyllä, kun maasta alkaa nousta kanttarelleja, tatteja, rouskuja, haperoita, ukonsieniä ja monia muita ihanuuksia. Metsissä kasvava ilmainen herkku odottaa poimijoitaan, ja siinä missä keväällä on helppoa hurahtaa villivihanneksiin, syksyllä on hauskaa opetella tunnistamaan erilaisia ruokasieniä ja siinä sivussa myrkyllisiäkin. Ruokakäytön lisäksi sieniä voi käyttää myös kasvivärjäykseen. Upeimmat punaisen sävyt saa lankoihin ja kankaaseen esimerkiksi hurjan kuuloisesta veriseitikistä.

Mutta mitä sienet oikeastaan ovat? Ne ovat varsin monimuotoinen ja ihmeellinen eliö, jota ei kannata ohittaa olankohautuksella, sillä saattaapa olla, että sienissä on tulevaisuuden kannalta hyvinkin tärkeitä ominaisuuksia. Myös niiden merkitys luonnossa lahottajina on hyvin merkityksellinen. Muutamia kiinnostavia faktoja sienistä:

*Tiesitkö että maailman suurin elävä organismi on sieni! Suurin sienieliö on Yhdysvaltain Oregonissa löydetty 3,8km laaja “honey fungus”, joka on suurimmaksi osaksi maan alla.

*Sientä on käytetty muinaisina aikoina tulentekoon! Kuivattu taulakääpä on ollut oivallista sytykettä, kun on isketty tulta tuluksilla. Jopa Alpeilta löytyneellä esihistoriallisella miehellä, Ötzillä oli varusteissaan taulakääpää.

*Tiede tutkii ahkerasti sienten mahdollisuuksia muovijätteen hajottamisessa. Ehkäpä tulevaisuudessa merien muovilautat, mikromuovit ja muut ongelmat pystytään ratkaisemaan sieniteknologian avulla!

*Sieniproteiini quorn on yksi vastaus ilmastoystävällisempään ja kestävämpään elämäntapaan, koska sillä voi korvata lihan.  Quornia myydään Suomessakin, mutta toistaiseksi sen käyttö on ollut melko pientä, mutta kukapa tietää miten tulevaisuudessa?

*Sienistä kehitetään myös kankaita ja nahalle korvikkeita.