Villejä vihanneksia

Järjestimme tänä keväänä kaksi villivihannesretkeä Kallahden koulun seiskaluokkalaisille. Ohjelmaan kuului sekä villivihannesten keruuta, että ruuanvalmistusta kerätyistä aineksista. Kumpikin retkipäivä oli ihanan aurinkoinen ja pääsimme keräämään kasvit parhaaseen mahdolliseen aikaan heti aamukasteen haihduttua. Uutelan luonto tarjosi yltäkylläisesti mielenkiintoisia makuelämyksiä muun muassa pieniä, mantelinmakuisia pihlajanlehtiä, makeita mustikankukkia, terveellistä nokkosta, rapsakkaa vuohenputkea ja kirpeää käenkaalia, joiden herkän kauniita kukkia käytimme myös koristamaan valmistamamme ruuat. Ahomansikan ja villivadelman lehdistä valmistimme ihanan aromaattista hauduketta ja nokkoset päätyivät nuotiolettuihin.

Villivihannesten keruu ja käyttö on nykyään aika trendikäs juttu, mutta asialla on myös ekologinen puoli. Villivihannekset ovat todellista lähiruokaa, suomalaista superfoodia, jossa on paljon hyviä terveysvaikutuksia ja onhan syötävien kasvien tunnistaminen lähiluonnossa myös erittäin hyödyllinen selviytymistaito. Kun huomioi jokamiehenoikeudet ja kerää kasvit luontoa kunnioittavasti, ei villivihanneksien keruusta ole muuta kuin positiivista sanottavaa. Joidenkin kasvien maku saattaa vaatia hieman totuttelua, mutta pienissä määrin ja yhdistettynä tuttuihin, mietoihin aineksiin, voi aika helposti loihtia toimivan ja makunystyröitä kutkuttavan aterian.

Menu:

*Nokkoslettuja nuotiolla

*villivihannes pestoa vuohenputkesta ja nokkosesta

*smoothie pihlajanlehdillä maustettuna

*värikäs villivihannessalaatti

*mansikan-vadelmanlehtihauduke hunajalla