Viikon väläys: Rätei ja lumpui!

Tänään luin hyviä uutisia uudesta suomalaisesta menetelmästä, jolla voidaan tehdä jätepuuvillasta uutta kierrätyskuitua, josta tehty kangas muistuttaa ominaisuuksiltaan viskoosia ja jopa silkkiä. Mahtava juttu, että jätteen hyötykäyttö ja kiertotalous kehittyy ja maailmanlaajuisiin ympäristöongelmiin keksitään luovia ja ympäristöystävällisiä ratkaisuja.

Koska ihmiset rakastavat rätei ja lumpuja, Suomessakin syntyy vuosittain kymmeniä miljoonia kiloja tekstiilijätettä. Puuvillan tuotanto on myös epäekologista, joten vaihtoehtoja tarvitaan. Uuden kuidun valmistaminen teollisesti voi alkaa noin parin vuoden päästä, mutta sitä odotellessa kannattaa muistaa HSY:n ohjeet tekstiilien lajittelusta ja käsittelystä:

*hyväkuntoiset kierrätyslaatikoihin, kirppiksille ja lahjoituksiksi

*rikkinäiset korjattavaksi, tuunattavaksi, räteiksi, matonkuteiksi ja muuhun materiaalikierrätykseen.

*täysin huonokuntoiset energia- tai sekajätteeseen.