Viikon Väläys: Kestävä joulu

On taas se aika vuodesta, kun pimeyden keskellä loistaa ostoskeskusten jouluvalot houkuttelevina keitaina. Joulun odotus alkaa jo marraskuussa ja onhan siinä oma viehätyksensä lueskella mitä ihanampien jouluherkkujen reseptejä ja katsella kimaltavaa joulukrääsää kaupoissa. Joulu herättää paljon tunteita ja siinä, jos jossain pyritään jonkinlaiseen täydellisyyteen. Pitää ylittää itsensä, luoda kertakaikkisen lumoava tunnelma perinteitä unohtamatta. Kuitenkaan ei sovi liikaa stressata tai sortua ylenpalttiseen materialismiin.

Vaikka jouluvalmistelut ovat inspiroivia, minulle tulee helposti ähky jo pelkästään kaikista loputtomista mahdollisuuksista. Eihän niitä kaikkia toinen toistaan kauniinpia ja eksoottisempia kakkuja, pipareita, itsetehtyjä karkkeja ja muita herkkuja pysty edes syömään niin suuria määriä. Miten siis valitsisin juuri ne oikeat, jotka maistuvat taivaalliselle eikä jää fiilis, että olisikin ehkä pitänyt valita jokin toinen vaihtoehto? Tai mistä syystä lahjaostoksille mennessä aina käy niin, että mitään oikeasti kivaa ei sitten löydykään kaiken krääsän seasta tai pahimmassa tapauksessa tulee ostettua itselle vaikka mitä ja varsinaiset lahjat jäävätkin ostamatta?

Joulun aika ja loppuvuoden pimeys on hyvä mahdollisuus pohtia kulutustottumuksiaan ja sitä, mikä oikeasti tuo iloa elämään. Viimeistään siinä vaiheessa, kun kivat asiat alkavat stressata ja saavat käymään ylikierroksilla, lienee aika hengittää syvään ja hellittää hetkeksi. Tai miltä tuntuisi valitakin tänä vuonna kestävä joulu? Mitä se edes tarkoittaa? Krääsättömyyttä? Sitä, ettei ruokaa ole liikaa? Vaiko sitä, ettei joulun tunnelmaa osteta kaupasta vaan hiljennytään löytämään se jostakin muualta?

Tämän viikon perjantaina 27.11. vietetään taas Älä Osta Mitään-päivää, jonka tämän vuoden teemana on kestävä joulu. Ainakin sinä päivänä voisi pitää pienen paaston kaikesta kulutuskeskeisestä jouluvouhotuksesta ja keskittyä hetkeksi olennaiseen.