Kaupunkiviljelyä: Kauneutta ja iloa!

Tänä kesänä päätimme Meriharjun luontotalolla kokeilla teemaviljelyä puisissa viljelylaareissamme. Valitsimme laarien aiheiksi “Kauneus”, “Terveys”, “Herkku” ja “Kasvispata” ja yhdessä kesätyöntekijöidemme kanssa istutimme jos jonkinlaisia taimia ja siemeniä, jotka viileästä ja sateisesta kesästä huolimatta tuottivat runsaasti satoa.

laarit

Kauneuslaariin istutimme kauneudenhoitoon ja luonnonkosmetiikkaan soveltuvia yrttejä ja kasveja sekä monenkirjavia syötäviä kukkia ilostuttamaan ruuanlaittoa. Kauneuslaarin antimista erityisesti orvokit, krassi, kääpiösamettikukat ja purasruoho menestyivät. Kehäkukkaa ja ruiskaunokkia tuli hieman niukemmin.

Terveyslaarissa kasvatimme terveyskasveja muun muassa flunssarohdoksi salviaa, anisiisoppia sekä piparminttua. Auringonhattu ei vielä kukkinut, mutta monivuotisena kasvina toivomme sen nousevan ensi vuonna uudestaan. Kamomilla suorastaan valtasi puolet laarista, mikä jätti niukemmin elintilaa muille.

Herkkulaari koostui kaikenlaisista syötävistä kasveista muun muassa pinaatista, lehtikaalista, punajuuresta ja ruohosipulista ja kyllähän sinnekin joukkoon hieman syötäviä kukkia solahti myös väriä tuomaan.

 

Kasvispata-laarin ideana on yhdestä laarista saada ainekset kasvispataan. Laarissa on kasvamassa muun muassa tomaattia, kesäkurpitsaa, punajuurta, porkkanaa ja tietenkin tarvittavat mausteet kuten timjami ja basilika. Kylmä kesä on kuitenkin tehnyt tepposet ja tomaatit ovat kaikki vielä vihreitä. Saa nähdä ehtivätkö enää kypsyä vai pitääkö kokeilla kokkailla niistä jotakin erikoisempaa, vaikkapa chutneytä.

Kaiken kaikkiaan laarikokeilu oli kuitenkin onnistunut ja jatkamme ensi kesänä samoilla teemoilla. Tässä vielä hieman ihanaa luomusatoamme:

satoa