Viikon väläys: Luonnonantimia lautasella!

Jos pari viikkoa sitten joku olisi kysynyt osaisinko loihtia kokonaisen aterian pelkästään luonnosta kerätyistä antimista, apuna käyttäen vain hieman oliiviöljyä, soijakastiketta ja sokeria, olisin varmasti vastannut kieltävästi, tai ainakin suuresti epäillyt kyseisen aterian monipuolisuutta. Toisin kuitenkin todistettiin, kun lähdimme Janne Lehtipuron mukana villivihannesten keruuseen.

villejä2

Uutelan metsistä, niityiltä ja pellonpientareilta löytyikin jos jonkinlaista syötäväksi kelpaavaa, viheriäistä satoa. Kokosimme herkkuateriamme raaka-aineiksi muun muassa takiaisenjuuria, litulaukkaa, mesiangervonlehtiä, mustikankukkia, ketunleipää, pihlajan pieniä silmuja, vuohenputkea, maksaruohoa, kotkansiiven ihastuttavia, rapeita kiemuraisia alkuja, nokkosta ja pihan puolelta tuoretta raparperia.

Luontotalon keittiössä valmistimme näistä aineksista ateriakokonaisuuden, joka olisi kelvannut vaikkapa metsänhaltian juhlaillalliseksi. Ja hyvin se maistui meillekin!

salaattijajuoma

Ihastuttava alkudrinkki syntyi mesiangervon lehdistä, vedestä ja sokerista varsin yksinkertaisella menetelmällä,  surruttamalla ainekset sekaisin blenderissä ja siivilän läpi lasiin kaataen. Syötävän kauniiseen salaattiin laitoimme muun muassa vuohenputken lehtiä ja rapsakoita tyviä, poimulehteä, suolaheinää, ketunleipää ja mustikankukkia koristeeksi sekä suolakäsiteltyjä raparperilastuja.

vihreääruokaa

Pääruokana keitettyä takiaisenjuurta, nokkos-litulaukkapestolla sekä maukkaita oliiviöljyssä ja soijakastikkeessa paistettuja kotkansiipiä ja maksaruohoa. Jälkiruokana tarjoiltiin karamellisoituja, mantelilta maistuvia pihlajansilmuja, “lakritsisessa” kallioimarteen juurella maustetussa kastikkeessa.

annos