Viikon Väläys: ilmaista ruokaa!

Suomalaiset ovat melko hyviä hyödyntämään kesäisen ja syksyisen luonnon ihania antimia, marjoja ja sieniä, mutta myös kevätkausi  tarjoaa  monenlaista ilmaista herkkua keittiöön. Villivihannesten käyttö ruuanlaitossa, toiselta nimeltään hortoilu, on mukaansa tempaava harrastus, ja jos oma aika ja lajituntemus ei riitä keräilyyn, villivihannesherkkuja löytää nykyään yhä useammin myös ravintoloiden ruokalistoilta.

Villivihannesten eli hortan kerääminen ja ruuaksi laittaminen ei kotikokillekaan ole vaikeaa, kun aloittaa tutuista lajeista ja vähitellen lisää joukkoon muutaman uuden lajin kerrallaan. Villivihanneksiin, kuten kaikkiin luonnonvaraisiin ruoka-aineisiin pätee tietenkin sama sääntö: syö vain syötäväksi tunnistamiasi kasveja. Kerääminen kannattaa tehdä puhtailla, saasteettomilla paikoilla ja luontoa kunnioittaen ja varmistaen, että emme kerää liikaa yhdestä paikasta, vaan jätämme kasveille mahdollisuuden palautua ja kasvaa samalla paikalla vielä jatkossakin.

Maassa kasvavien villivihannesten kerääminen kuuluu jokamiehenoikeuksiin, mutta puiden lehtien tai kerkkien poimimiseen pitää kysyä maanomistajan lupa.

Lisäinspiraatiota villivihannesruokiin löytyy esimerkiksi Jouni Toivasen kirjasta “Viettelevät villiyrtit”.

villiyrtit