Kolme kiinnostavaa kirjaa

Viime vuonna ilmestyi useampia hyviä ympäristö- ja luontoaiheisia kirjoja. Tässä lyhyesti muutamista niistä.

 Tieto-Finlandian voittanut Elina Lappalaisen Syötäväksi kasvatetut   kertoo suomalaisten kanojen, sikojen ja nautojen elämästä kaunistelematta mutta myös kauhistelematta. Suurin osa suomalaisista syö lihaa ja suurimmalla osalla ei ole juuri minkäänlaista käsitystä tuotantoeläinten elämästä. Media ylläpitää  kuvaa mukavasti elelevistä pikku tipusista ja possuista. Viimeksi syksyllä Valio kohahdutti irvokkaan idyllisellä  maitomainoksellaan. Lappalaisen taitavasti kirjoitettu kirja antaa rehellisen kuvan tuotantoeläinten hyvinvoinnista  ja päästää ääneen sekä tuottajat että eläintensuojelijat. Lappalainen pitää myös blogia, josta saa tietoa tuotantoeläinten oloista. ruoka

Toinen mielenkiintoinen kirja on Emma Karin ja Kukka Rannan Kalavaletyhjenevä meri ja ihmiset sen     rannalla. Kalavale kertoo nykypäivän   kalastajista ja kaloista, ryöstökalastuksesta sekä maailman kalakantoja uhkaavasta      romahtamisesta. Kirja pysäyttää, ahdistaa, häkellyttää, mutta antaa myös vielä toivoa, jos     niin haluamme. Kalavale antaa äänen merten mykille asukkaille.

 KALAVALE_kannet_FINAL_100912

Antti Leinosen Ahman kintereillä kuvaa mielenkiintoisella tavalla Ahman elämää. Leinonen kertoo teoksessaan myös tarkasti ja avoimesti, miten hän ahmojen parissa toimii. Ahma on upea eläin, josta suomalaisten soisi tuntevan ylpeyttä. Kirjan mukaan niitä tassuttelee Suomen erämaissa enää noin 150 yksilöä. Ahman kintereillä on hyvä tapa tutustua salaperäisen näätäeläimen elämään tarkemmin. Leinonen sai kirjastaan WWF:n Vuoden luontokirja palkinnon.

ahma